Éric Gélinas sa teší na novú výzvu

Kanadský bek Éric Gélinas pricestoval v nedeľu dopoludnia z Montrealu, ihneď po príchode sme ho vyspovedali pre oficálny klubový web.


V Európe si prvýkrát, aké sú tvoje dojmy po príchode do Bratislavy?
Všetko je zatiaľ v poriadku, azda len počasie je tu o dosť chladnejšie ako doma v Montreale. Počul som však, že ste mali dosť teplé leto a teplé dni ešte Bratislavu čakajú. Som tu však preto, aby som hral hokej. Bol som v kabíne, zložil som si veci a celú si ju pozrel. Je skutočne veľká, podobná ako pre mužstvá v Severnej Amerike. Páči sa mi tiež aréna, viem, že fanúšikovia chodia na zápasy vo veľkých počtoch a atmosféra je búrlivejšia ako na zápasoch NHL či AHL.Zisťoval si o Slovane nejaké informácie, kto bol tvojim zdrojom?
Hľadal som si nejaké veci na internete, videl som niekoľko videí zo zápasov, páčilo sa mi nasadenie hráčov, tiež atmosféra na tribúnach. V Montreale som absolvoval niekoľko tréningov so Simonom Desprésom, čo to som sa dozvedel aj od neho. Vtipný je fakt, že minulý rok som to v kempe Canadiens skúšal ja a on hral za Slovan, teraz je to opačne.  Čo zavážilo pri rozhodovaní skúsiť hokej v KHL?
Táto liga je po NHL druhou najlepšou na svete. V Amerike som mohol ísť znova do kempu, no chcel som skúsiť niečo iné. Súťaž je veľmi kvalitná, hrajú tu svetoví hráči, v lige je veľká konkurencia tímov. Pre mňa ide o novú skúsenosť, novú výzvu. Verím, že som sa rozhodol správne a tak ja, ako aj Slovan bude s mojimi službami spokojný.Akou hrou sa na ľade prezentuješ?
Zo zámoria som zvyknutý hrať rýchlo s pukom, tréneri ma často využivali v presilovkách, kde som vedel uplatniť svoju tvrdú strelu. Rád podporím ofenzívu a neuhnem ani žiadnemu osobnému súboju. Samozrejme v Európe je klzisko väčšie, rýchlo si zvyknem a svoju hru na neho prispôsobím. Pripravoval si sa na sezónu doma v Kanade?
Áno, sezónu som skončil až v apríli. Dal som si tri týždne voľno, bol som na dovolenke a začal s tréningami na novú sezónu. Letné obdobia sú o drine a tvrdých tréningových jednotkách, pre mňa je to však rutina, z ktorej potom ťažím v sezóne. Poznáš hráčov z nášho mužstva?
Osobne nie, ale veľa mien je v zostave známych. Proti niektorým som nastupoval v zámorí, ako napríklad Andrej Meszároš, Kyle Chipchura, Jeff Taffe a ďalší. Teším sa však na všetkých chlapcov, realizačný tím aj ľudí okolo, prvý spoločný tréning má čaká v pondelok dopoludnia.  Vieš aké číslo budš nosiť na drese?
V zámorí som hral s 22, 44 či 52. Povedal som si, že Európa je pre mňa nový začiatok a nová výzva, teda aj nové číslo. Jedno už v hlave mám, uvidíme, či bude voľné. (smiech)Dávaš si do novej sezóny nejaké ciele?
Chcem aby som bol pre Slovan platným hráčom. Dôležitá bude rýchla aklimatizácia na nové prostredie a zoznámenie sa s hokejom, ktorým sa budeme ako mužstvo prezentovať. Verím, že budeme čo najviac vyhrávať a tešiť fanúšikov dobrou hrou. Teším sa už na súťažné zápasy. 

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar