Dôležitý konferenčný súboj pre Lokomotiv

HC SLOVAN Bratislava podľahol v úvodnom zápase domácej série Lokomotivu Jaroslavľ 1:3.

HC SLOVAN Bratislava - Lokomotiv Jaroslavľ 1:3 (1:0, 0:2, 0:1)

Góly: 7. Nedorost (Murley, Nagy) - 26. Koňkov (Thörnberg), 33. Galimov (Apalkov, Višnevskij), 59. Averin. Rozhodovali: Kulakov, Rogačjov - Morozov, Sazonov, vylúčení: 6:7 na 2 min, navyše Kapustin (Jaroslavľ) 10 min za úder do oblasti hlavy a krku, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 9135 divákov.
      
HC SLOVAN Bratislava: Backlund – Štajnoch, Sigalet, Brejčák, Baranka, Sersen, Mihálik – Rachůnek, Surový, Bartovič - Ružička, Nedorost, Nagy - Jeglič, Tičar, Vondrka – Šťastný, Murley, Ölvecký
Lokomotiv Jaroslavľ: Sanford - Jakovlev, Kronwall, Holös, Vasiljev, Pašnin, Gorochov, Ľjubuškin, Višnevskij - Plotnikov, Apalkov, Averin - Thörnberg, Novotný, Koňkov - Galimov, Platt, Kapustin - Korškov, Gračjov, Musatov
      
Slovan sa pustil do súpera s vervou a z úvodnej aktivity vyťažil dve presilovky. Zahral ich kvalitne, delovky Baranku, Nagya rovnako ako dorážka Murleyho ešte nenašli cieľ, no v 7. minúte pri vylúčení Korškova už domácim vyšla kombinácia. Po strele Nagya vrátil efektnou zadovkou puk pred bránku Murley a Nedorost nemal problém zblízka otvoriť skóre - 1:0. Rýchly gól však slovanistom viac ublížil ako pomohol, pretože v ďalších minútach prevzali iniciatívu hráči Lokomotivu. V oslabení Slovana najprv vytiahol Backlund skvelý semafor proti strele Koňkova bez prípravy a následne nekrytý Averin trafil pravú žŕdku domácej bránky. Po uplynutí Štajnochovho trestu vyrazil Backlund aj nebezpečnú strelu Platta. Slovan držal nulu na konte inkasovaných gólov najmä vďaka svojmu brankárovi, v 15. min Backlund zneškodnil aj nájazd Korškova, ktorý poľahky prešiel cez Sigaleta.
      
V druhej časti videli diváci ešte svižnejší hokej ako v tej prvej. V 22. minúte Sanford vyrazil Ölveckého strelu tesne nad hornú žŕdku. Backlund si držal čisté konto až do 25. minúty, v presilovke hostí najprv zlikvidoval šancu Averina, no o pár sekúnd už nestačil na dorážku nekrytého Koňkova po strele Thörnberga - 1:1. Vzápätí pravým betónom vyrazil aj pokus Koňkova z medzikružia. Ďalšia pasáž patrila Slovanu, v polovici stretnutia mohol nakloniť misky váh opäť na stranu "belasých" Šťastný, tiesnený zblízka však nedotlačil puk do siete po delovke Ölveckého. A tak zahrmelo na opačnej strane, v 33. minúte po zbytočnej strate puku v strednom pásme sa dostal do úniku Galimov a namieril presne k pravej žrdi - 1:2. Lokomotiv otočil skóre a v závere tretiny mohol náskok aj poistiť v presilovke, no agilný Koňkov zblízka neprekabátil Backlunda.
      
V treťom dejstve Slovan v snahe vyrovnať zvýšil herné úsilie a vypýtal si dve presilovky. V nich si najväčšiu príležitosť vytvoril Jeglič, z dobrej pozície mieril však mimo priestoru troch žrdí Sanfordovej bránky. Domáci naďalej búšili do súperovej obrany, ich akciám však chýbala myšlienka a presnosť. Navyše si museli dávať pozor na protivníkove brejky, v 50. minúte Backlund zneškodnil výpad Thörnberga. Slovanisti si potom vytvorili v presilovke 4 na 3 tlak, ale v koncovke naďalej zlyhávali, päť minút pred koncom neuspel v tutovke ani Tičar. V závere to skúsili domáci bez brankára, hra v šestici im však vyrovnanie nepriniesla, naopak Averin 103 sekúnd pred koncom do prázdnej bránky spečatil skóre na 3:1 pre hostí.Petri Matikainen, tréner Slovana: "Gratulujem trénerovi hostí k víťazstvu. Pre nás je to krutá prehra, videl som totiž v našej hre množstvo pozitív. V porovnaní s predošlým zápasom sme viac bojovali, dobre korčuľovali, boli lepší na puku a vytvorili si viacero šancí. Žiaľ, dali sme v nich iba jeden gól. Musíme ďalej pracovať na tom, aby sme boli v koncovke efektívnejší."Dave King, tréner Lokomotivu: "Bolo to pre nás náročné stretnutie. Základ úspechu sme položili v našich oslabeniach, v ktorých sme dobre bránili a zblokovali súperovi množstvo striel. Výrazne nás podržal aj brankár Sanford."

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar