Bratislava potrebuje na dokončenie Zimného štadióna Ondreja Nepelu ešte 30 miliónov EUR!

Prestavba štadióna sa predražuje

Mesto potrebuje uvoľniť pre Zimný štadión Ondreja Nepelu ešte 30 miliónov eur. Uviedol to na štvrtkovom rokovaní mestského zastupiteľstva primátor Milan Ftáčnik. Pôvodne mala rekonštrukcia Zimného štadióna Ondreja Nepelu stáť 75 miliónov eur, náklady na dostavbu dosiahli napokon 96 mil. eur vrátane vyvolaných investícií. Vyvolané investície predstavujú dobudovanie infraštruktúry v okolí štadióna, búranie cyklistického štadióna či vnútorné vybavenie štadióna. 

"Čiastočne sme to riešili rozhodnutiami v minulom roku o tzv. reštrukturalizácii nezaplatených faktúr voči dodávateľovi," uviedol primátor Milan Ftáčnik. Faktúry prevzala na seba Slovenská sporiteľňa, ktorá má vzťah voči mestu, a dohodol sa splátkový kalendár na tri roky. Podobným spôsobom mesto navrhuje reštrukturalizovať ďalších 14 mil. eur do banky, ktorá poskytne najlepšie podmienky. Časť peňazí sa navrhuje uvoľniť priamo z rozpočtu mesta vo výške 10 mil. eur. Súčasne podľa Ftáčnika pokračujú rokovania s ministrom financií, aby na dokončenie prispela aj vláda. Mesto vyslovilo požiadavku na 12 mil. eur, tým by mestu zostávalo vyfinancovať 18 miliónov a reštrukturalizáciu z minulého roku. O výške príspevku od štátu však rozhodne až vláda.

Primátor Milan Ftáčnik rokoval aj so Slovenským zväzom ľadového hokeja, aby sa podieľal na dofinancovaní štadióna, ten však údajne nemá v moci prispieť akoukoľvek sumou na dostavbu. Podľa poslanca Iva Nesrovnala by sa mal vykonať audit oprávnenosti výdavkov a dodatkov. Nesrovnalovi sa tiež nepáči "arogantný postoj" Slovenského zväzu ľadového hokeja. Keďže zväz odmietol akúkoľvek pomoc, navrhuje, aby sa prehodnotili ceny prenájmov skyboxov a reklamných plôch. Za prehodnotenie cien prenájmov skyboxov je aj poslanec Robert Kaliňák, podľa neho je treba majetok mesta prenajať za čo najvyššie ceny. Primátor chce zmluvy prehodnotiť, pretože boli dané v prospech hokejového klubu Slovan a v neprospech mesta. Ftáčnik plánuje taktiež na každom zastupiteľstve až do konania majstrovstiev sveta predložiť materiál o stave rekonštrukcie štadióna.



jk,sita

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar