Ako vznikala hokejová liga majstrov

Hokejová liga majstrov sa v súčasnom formáte hrá od sezóny 2014/15. \r\n

Organizuje ju akciová spoločnosť Champions Hockey League. Pohár pre víťaza nesie názov European Trophy. Je pripomienkou na súťaž, ktorá hokejovej lige majstrov predchádzala.



V minulosti už malo dlhšiu či kratšiu životnosť niekoľko celoeurópskych klubových súťaží. V rokoch 1965 až 1997 sa hral tzv. Európsky hokejový pohár. Ten nahradila Európska hokejová liga. Prežila síce iba štyri sezóny, ale Slovan v nej hral hneď dvakrát. Pamätným je najmä dvojzápas so Vsetínom vo štvrťfinále na jeseň 1998. 



Ďalším pokusom o vzkriesenie nadstavbovej konfrontácie pre najlepšie európske hokejové kluby bol Pohár európskych majstrov. Konal sa medzi rokmi 2005 až 2008, pričom jeho vyvrcholením bol turnaj pod názvom Super Six v Petrohrade. Slovan sa v meste na Neve predstavil v rokoch 2006 a 2008. Práve z druhého turnaja pochádza aj doteraz najlepší výsledok belasých v klubovej Európe – 3. miesto. Od finále ho delil jeden premenený samostatný nájazd v semifinále proti silnému Metallurgu Magnitogorsk.



Ešte kratšiu životnosť mala Hokejová liga majstrov IIHF, ktorá vydržala iba jednu jedinú sezónu 2008/09. V rokoch 2010 až 2013 vznikol ďalší pokus o stabilnú a finančne nezávislú európsku klubovú súťaž. European Trophy sa zúčastnili kluby zo siedmych hokejovo vyspelých európskych krajín. Slovan opäť nemohol chýbať. Hoci súťaž mala charakter viacmenej letného prípravného turnaja, v Bratislave sa stretla s obrovským záujmom. Fanúšikovia Slovana vo veľkom počte navštevovali kvalitné zápasy proti KalPa Kuopio, Kärpät Oulu, HV71 Jönköping, Linköpings, Sparte Praha, Vienna Capitals, či Eisbären Berlín. Súťaž si sami organizovali a financovali samotné kluby, čo napokon aj viedlo k vytvoreniu súčasného formátu hokejovej ligy majstrov.



Champions Hockey League odštartovala v lete 2014 do svoje prvej sezóny. Súťaž organizuje rovnomenná akciovka, v ktorej 63 percent vlastní 26 zakladajúcich členov zo 6 krajín (4 z Česka, 6 zo Švédska, 6 z Fínska, 4 zo Švajčiarska, 4 z Nemecka a 2 z Rakúska), 25 percent šesť členských hokejových líg a 12 percent Medzinárodná federácia ľadového hokeja IIHF.



Súčasný formát súťaže si do značnej miery zobral príklad z úspešnejšej futbalovej UEFA Champions League. Celkový počet účastníkov sa znížil zo 48 na 32. Z každej krajiny je povolených maximálne 5 klubov, zakladajúci členovia už nemajú automaticky garantovanú účasť. V základnej časti sú kluby rozdelené do 8 skupín po 4, pričom odohrajú 6 zápasov každý s každým doma vonku. Prvé dva tímy z každej skupiny postupujú do vyraďovacej časti, ktorá bude prebiehať dvojkolovo (doma – vonku). Finále sa bude hrať vo februári 2022 na jeden zápas na ľade mužstva, ktoré v dovtedajšom priebehu súťaže nazbiera viac bodov.



Absolútnym dominátorom doterajších šiestich odohraných ročníkov Champions Hockey League sú švédske kluby a medzi nimi Frölunda Indians z Göteborgu. Tá vyhrala štyrikrát, vrátane zatiaľ posledného finále, ktoré sa hralo tesne pred vypuknutím pandémie vo februári 2020 v Hradci Králové. Jeden triumf pre švédsku SHL pridal tím Lulea HF. Jediným klubom, ktorý doteraz dokázal narušiť hegemóniu troch koruniek je fínsky celok JYP Jyväskylä, ktorý bol úspešný v sezóne 2017/18. 

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar