Ako je to naozaj s udelením ligovej licencie

Nedávne stanovisko Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) presne vysvetľuje zmeny v smernici o udeľovaní licencií a o podmienkach, ktoré musia kluby splniť na získanie licencie na štart v najvyššej súťaži Tipsport Liga.

Slovenský zväz ľadového hokeja prebral riadenie najvyššej hokejovej súťaže od Pro-hokeja a.s. počnúc dňom 1.6. 2019. Riadiacim orgánom Tipsport ligy sa stala Ligová rada SZĽH. Niektoré médiá, ktoré majú tendenciu neustále poukazovať na zadlženosť HC SLOVAN Bratislava voči hráčom, opakovane mylne pracujú s informáciou, že ligové kluby museli vyrovnať všetky svoje záväzky do 30.6. To pritom nie je pravda. Do tohto dátumu museli kluby zaslať súpis svojich záväzkov, čo HC SLOVAN aj s predstihom urobil. Kluby sú povinné informovať riadiaci orgán Tipsport Ligy - ligovú radu - o plnení týchto záväzkov najneskôr do 7.8. Licenčný orgán, ktorým je Výkonný výbor SZĽH, bude následne rozhodovať o tom, či akceptuje alebo neakceptuje splnenie podmienok na udelenie licencie.Odporúčacie stanovisko, či udeliť alebo neudeliť licenciu klubu, vydáva od 1.6. 2019 Ligová rada SZĽH, ako riadiaci orgán najvyššej súťaže. Odporúčania Pro-Hokeja smerom k Výkonnému výboru SZĽH, ktoré zverejnili niektoré médiá, sú teda úplne bezpredmetné.
Podľa nových pravidiel platí, že Ligová rada SZĽH stanoví model súťaže na príslušnú sezónu 30 dní pred začiatkom súťaže, a nie 2 mesiace, ako to bolo pôvodne. Akonáhle licenčný orgán určí počet účastníkov Tipsport Ligy, bude určený aj model súťaže. Počet licencií, ktoré Výkonný výbor SZĽH môže pre Tipsport Ligu v sezóne 2019/20 vydať, je max. 13, keďže sa do súťaže prihlásilo 13 družstiev. To však neznamená, že všetkým bude udelená licencia na štart v súťaži. Zatiaľ nie je známe, koľko klubov splní licenčné podmienky. O splnení podmienok a udelení licencie bude rozhodovať licenčný orgán, ktorým je Výkonný výbor SZĽH.HC SLOVAN Bratislava postupuje pri podaní podkladov pre udelenie ligovej licencie presne v zhode a v súlade so smernicami zväzu. Všetky uvedené termíny dodrží. Od SZĽH nikdy nepožadoval ani nebude požadovať žiadne ústupky. Akékoľvek špekulácie na túto tému sú absolútne zbytočné a neopodstatnené. HC SLOVAN sa nemôže ubrániť dojmu, že ich živia ľudia, ktorým z rôznych dôvodov návrat Slovana do najvyššej slovenskej súťaže jednoducho nevyhovuje.Stanovisko SZĽH k téme postupu pri udeľovaní ligových licencií je v plnom znení k dispozícii na oficiálnej zväzovej webstránke.

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar